Veelgestelde vragen

 

De onderstaande vragen zijn gesteld naar aanleiding van een zoom-lezing die wij voor de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome hebben gegeven op 11 januari 2024. Veel vragen gaan ook verder dan wat wij op deze website over onze route publiceren. Wij raden iedereen aan om zeker een kijkje te nemen op de website van deze vereniging, en te overwegen om lid te worden.

 

1. We hopen in 2025 naar Rome te lopen vanuit ons huis in Groningen. We pogen de verzengende Italiaanse hitte te ontlopen. Wat is jullie advies? Welke route raden jullie daarvoor aan? (Om dezelfde reden vertrokken we ooit op 15 februari vanuit Eijsden naar Santiago)

 

In de presentatie laten we twee grafieken zien met de verwachte dagtemperatuur en hoeveelheid neerslag langs de route. Wil je de verzengende hitte voor zijn, dan moet je voor 1 juli in Rome aankomen (beter nog een paar weken eerder). Op onze route, met gemiddeld 22 km per dag, doe je er ongeveer 100 dagen over. Bij vertrek half februari kom je dan eind mei aan, bij vertrek begin maart wordt het half juni.

 

In beide gevallen passeer je dan de Fernpas (1268 meter hoogte) begin tot half april. Die is dan in het algemeen goed begaanbaar en sneeuwvrij (verwachte dagtemperaturen tussen de 7 en 11 graden, maar uiteraard geen garantie). Mocht je daar toch pech hebben met de sneeuw, dan is er een goede busverbinding tussen Lermoos/Biberwier en Nassereith (16 km).

 

Mocht je onze route willen oppikken, bijvoorbeeld bij Elten, dan zou je vanuit Groningen in 1 à 2 weken via het Pieterpad naar Elten kunnen lopen, maar er zijn nog veel andere mogelijheden. Een alternatief is de oostelijke route te nemen bij Nijmegen (maar die is langer en heeft aanzienlijk meer hoogtemeters).

 

  1. Naar Rome met een hond lopen… Wat is jullie advies?

 

Wij hebben zelf geen ervaring met het lopen met een hond. Wij hebben daarom advies gevraagd aan onze dochter, die professioneel met honden omgaat. Hier zijn een paar tips van haar.

  1. Test eerst uit of je hond in Nederland zonder problemen een paar dagen achter elkaar afstanden van rond de 20 – 25 km kan lopen. Loop daarbij niet alleen op onverharde wegen, maar ook op verharde (zoals grind).
  2. Met name in Italië kunnen de paden wel eens “stenig” of slecht zijn, dat wil zeggen zwaar voor de hondenpootjes. Er schijnen speciale hondenschoentjes te bestaan die het wat lichter voor ze maken. Probeer wel of je hond die aan wil.
  3. Maak zeker dat je hond niet al te kieskeurig is met eten. Zijn of haar favoriete merk hondenvoer zal niet overal te koop zijn, en hij zal dus soms van een ander merk of soort (brokjes, blik) moeten eten.
  4. Neem een steekproef op sites zoals booking.com enz. om te kijken hoeveel accommodaties honden toelaten. Doe dat voor een paar gebieden waar je doorheen gaat, met name de wat dunner bevolkte streken. Wij hebben geen idee welk percentage honden toelaat.
  5. Hoe gaat je hond om met loslopende (erf)honden? En met vastzittende, blaffende erfhonden? Van de eerste soort zijn wij onderweg wel regelmatig een aantal tegengekomen, met name in Italië, van de tweede soort zie je ze daar dagelijks verschillende keren. Wij werden voorbij Florence gewaarschuwd voor loslopende wilde honden, maar die zijn wij zelf niet tegengekomen.
  6. Als je de kans hebt, probeer een echte “ervaringsdeskundige” te bevragen.

 

  1. Ik wordt in maart 70 jaar. Is het dan nog te doen?

Dat hangt af van je conditie. Probeer eerst eens in Nederland (of liever bijvoorbeeld in de Ardennen, de Eifel of het Sauerland, vanwege de “milde” bergen) of je een aantal dagen, bijvoorbeeld 5 dagen of een week, achter elkaar met je bepakking kunt lopen. Als dat goed gaat, moet het naar Rome ook wel lukken. Zorg ervoor dat de dagetappes niet langer zijn dan wat je aankunt. Wij liepen gemiddeld 22 km per dag, 100 dagen achter elkaar, en dat ging goed. Voor een ander kunnen dat wat meer of minder kilometers zijn.

Achtergrondinformatie: wij waren 65 en 62 jaar toen we naar Rome liepen; wij lopen in Nederland of op vakanties elders gemiddeld 100 km in de maand (korte ommetjes van een paar km tot dagwandelingen van 15-20 km), en onze tocht verliep probleemloos.

Daarbij hielp het denken wij ook dat we een beduidend lichtere route liepen dan de oostelijke route op de site van Pelgrimswegen. Wij maakten 15.000 hoogtemeters, tegen 35.000 hoogtemeters op de oostelijke route.

 

  1. Ik neem aan dat de tocht op de fiets was...

 

Wij zijn te voet gegaan. Onze route is niet ontworpen om per fiets te gaan, hoewel er wel stukken zijn die goed per fiets te doen zijn, maar lang niet alles.

 

  1. Stellen jullie de gelopen route ook beschikbaar?

 

Ja, je kunt alle informatie, gratis, vinden op onze website https://wandelen-door-de-tijd.jouwweb.nl/wandelen-naar-rome/ We hebben daarbij achteraf een paar kleine verbeteringen aangebracht. We gaan er wel van uit dat je een gps-spoor kunt gebruiken. We hebben wel wat kaartjes van de route op onze site staan, maar die zijn schaal 1:50.000, wat lastiger, maar niet onmogelijk om op te lopen. We hebben geen gedetailleerde beschrijvingen als: “bij het derde pad naar links, na 700 meter bij een eik linksaf”. We lopen over zowel gemarkeerde als ongemarkeerde paden, dus je kunt veelal niet “bordjes” volgen.

Maar het gps-spoor is zeer gedetailleerd en zorgt ervoor dat je niet kunt verdwalen.

 

  1. Ervaring beschikbare overnachtingsplekken voorseizoen versus kosten. Welke voorbereiding?

 

Wij hebben elke dag een overnachtingsplek kunnen vinden. Zoals je in onze lezing kunt zien, hebben we daarbij tien keer gebruik gemaakt van goed openbaar vervoer om binnen niet al te grote afstand van het eindpunt naar de overnachtingsplek te gaan. Op onze site https://wandelen-door-de-tijd.jouwweb.nl/wandelen-naar-rome/ hebben we een lijst van zo’n 1200 overnachtingsadressen (stand 2021) met een prijsindicatie.

 

  1. Wat was jullie grootste verrassing of ontdekking?

 

  • Dat je sterker bent dan je denkt
  • Het komt altijd weer goed (geen “beren” op de weg)
  • Hoe je alles intens beleeft: van de mooie natuur tot de soms verrassende cultuur

En voor de route:

  • De Povlakte is niet saai
  • De oeroude bergstadjes ten zuiden van de Apennijnen

 

  1. Goedemorgen Jelle & Christine, waarom kozen jullie voor Rome via zelf gemaakte route

 

Wij leggen dat in onze lezing in meer detail uit. Wij wilden een oostelijke route lopen, maar vonden “de” oostelijke route te zwaar (te veel omwegen, te veel hoogtemeters, en we wilden in onze “beperkte” tijd de hele route in één keer lopen).

 

  1. Goede middag, graag wat aandacht voor overnachtingsadressen. Wij zijn op weg naar Rome en via een eigen route inmiddels op de Po vlakte en zijn benieuwd naar jullie route. wij vonden het lastig om overnachtingsadressen te vinden.

 

Zie ook het antwoord op vraag 6. Voor wat betreft de Po-vlakte: daar hebben wij soms ook een paar dagen tevoren geboekt. Je moet goed kijken dat als je ergens overnacht, je de volgende dag ook binnen loopbare afstand een overnachting kunt vinden. Als dat zo is, dan kun je beide plekken in één keer boeken, totdat je weer in een plaats aankomt waar je meer keus hebt. Het is dan ook belangrijk dat je niet alle grotere plaatsen mijdt, want juist daar vind je vaak makkelijker onderdak. Maar wij hebben ook een keer onze route aangepast om in een agriturismo een paar km van de route af te overnachten. Let daarbij wel op verkeersveiligheid.

 

  1. Vooral benieuwd hoe dat werkt met routes maken, opslaan en tips voor een GPS horloge.

 

Er zijn verschillende methodes om routes te maken. Zelf hebben wij Garmin Basecamp gebruikt, ook omdat wij een Garmin gps apparaat gebruiken. Daarnaast hebben we veel gebruik gemaakt van gpsvisualizer.com. Beide zijn ratis te gebruiken.Wij hebben geen ervaring met een gps-horloge. I

 

k heb deze vraag ook even aan Bard (de AI tool van google) gevraagd. Hier is het antwoord:

Er zijn veel verschillende programma's om een GPS-spoor te maken. De keuze van het programma hangt af van je behoeften en voorkeuren.

Hier zijn enkele populaire programma's om een GPS-spoor te maken:

  • Garmin BaseCamp is een gratis programma van Garmin dat wordt gebruikt om GPS-gegevens te bekijken, bewerken en delen. Het is een goede keuze voor beginners, omdat het eenvoudig te gebruiken is.
  • OziExplorer is een open source programma dat uitgebreide functies biedt voor het maken, bewerken en delen van GPS-sporen. Het is een goede keuze voor meer gevorderde gebruikers.
  • GPSBabel is een programma dat GPS-gegevens kan converteren tussen verschillende formaten. Het is een goede keuze als je GPS-sporen wilt delen met andere programma's of apparaten.

Hier zijn enkele andere programma's om een GPS-spoor te maken:

  • GPSGate
  • TrackerMap
  • Landranger
  • GpsVisualizer
  • GPSTracklog

Als je een mobiele telefoon hebt, kun je ook een app gebruiken om een GPS-spoor te maken. Enkele populaire apps voor het maken van GPS-sporen zijn:

  • Strava
  • Runkeeper
  • MapMyRun
  • AllTrails
  • Komoot

Welke programma of app je ook kiest, zorg ervoor dat je de functies hebt die je nodig hebt. Denk aan zaken als:

  • De mogelijkheid om GPS-gegevens te importeren en exporteren
  • De mogelijkheid om GPS-sporen te bewerken, zoals het toevoegen van waypoints of het wijzigen van de route
  • De mogelijkheid om GPS-sporen te delen met anderen

 

  1. Tja het is wat praktisch wellicht, maar mijn grootste 'twijfel' in de voorbereidingsfase zit in de vraag in welk jaargetijde reizen en hoe is het om de pas over te steken (ik ben van plan te lopen van Zwitserland meer van Genève naar Rome). Jullie route is anders, maar wellicht hebben jullie ervaring hiermee.

 

Antwoord: Wij hebben een oostelijke route gevolgd. Dat heeft als voordeel dat de Alpenpassen wat lager zijn (Brennerpas, Reschenpas) en je die al vanaf eind maart of begin april kunt oversteken. Zie ook ons antwoord op vraag 1. Ga je langs het meer van Genève, dan ga je waarschijnlijk over de grote St. Bernhardpas. Daarover vind je meer informatie op https://pelgrimswegen.nl/route/via-francigena/ . Zij melden dat je daar in het algemeen pas vanaf begin juni over kunt, vanwege de grote hoogte.

 

  1. Wat deden jullie? Lopen of fietsen, kan natuurlijk ook nog een verrassing zijn.

 

Zie het antwoord op vraag 4.

Maak jouw eigen website met JouwWeb